חדשות

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם חצה את מיליון החברים בו

המאגר, שהוקם על ידי עמותת עזר מציון, נחשב לגדול ביותר בעולם ביחס לגודל האוכלוסיה ונמצא מעל לממוצע העולמי במדדי זמינות התורמים | שליש מהתורמים הפוטנציאלים למאגר הלאומי מתחת לגיל 25

איסוף תאי מח עצם. אילוסטרציה
איסוף תאי מח עצם. אילוסטרציה

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם - מיזם של עמותת עזר מציון, שהוקם ב-1996 - הודיע הבוקר (ב') כי לראשונה חצה את מיליון הישראלים החברים בו והוא נחשב לגדול ביותר בעולם ביחס לגודל האוכלוסיה.

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם היה אחראי ישירות בעשורים האחרונים ל-3,466 השתלות מח עצם להצלת חייהם של חולים בסרטן ובמחלות דם קשות בישראל. שיעור התורמים הפוטנציאליים ביחס לגודלה של אוכלוסיית ישראל עומד על 11% והוא גם אחד מהמאגרים הצעירים ביותר בעולם: 33% מהתורמים הפוטנציאלים הם בני מתחת לגיל 25, לעומת 14% בלבד בממוצע במאגרי דומים עולם. לשיעור הצעירים במאגר מח העצם חשיבות רבה מאחר שמחקרים מראים כי סיכויי ההצלחה של ההשתלה עולים ככל שגיל התורם צעיר יותר ולכן רופאים מעדיפים כיום לבחור תורם צעיר.

החל מ-2011 המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" עובר אקרדיטציה והוסמך על ידי הארגון העולמי לתורמי מח עצם WMDA - World Marrow Donor Association. הארגון קובע מדדי איכות המעידים על מצוינות. המדדים המרכזיים הם: זמינות התורם בשלב אשרור ההתאמה וזמינות תורם בשלב התרומה. בשני המדדים, המאגר הלאומי הישראלי הוא מעל לממוצע העולמי ובין עשרת המובילים מבין 100 המאגרים העולמיים החברים בארגון.

בזמינות התורם בשלב אשרור ההתאמה הממוצע בעולם הוא 67%  מהתורמים, בעוד שבישראל, במאגר הלאומי, 80% מהתורמים. בזמינות תורם בשלב התרומה (לאחר שהמרכז המשתיל אישר את התורם המבוקש והחליט כי הוא נדרש לתרומה התורם) – הממוצע בעולם 87% מהתורמים בעוד שבמאגר בישראל - 92% מהתורמים.

זמינות תורם בשלב אשרור התאמה היא כאשר התורם מתאים לחולה מבחינה גנטית. אז המאגר פונה בשלב ראשון לתורם ומבקש ממנו לבצע בדיקות דם לאשרור ההתאמה לפני התרומה ולוודא  שהוא בריא. בשלב זה לא כל התורמים זמינים, בריאים או רוצים לבצע את הבדיקה. מדד האיכות בודק מהו שיעור התורמים במאגר הזמינים לביצוע בדיקות הדם בשלב אשרור ההתאמה.

כ-70% מהחולים בישראל מקבלים תרומת מח עצם מתורם מקומי

מניתוח נתוני ארגון המאגרים העולמי WMDA עולה כ-70% מהחולים בישראל מקבלים כיום תרומת מח עצם  מתורם הרשום בישראל לעומת הממוצע העולמי שהוא כ-50% מהחולים המקבלים תרומת מח מתורם הרשום במאגר מקומי.

מאז הקמת המאגר הלאומי בישראל, שיעור תרומות מח עצם המיובאות ממאגרים בעולם עבור חולים ישראלים ירד בכ-50% וזאת על אף הגידול המתמיד בבקשות לחיפוש לתורמי מח עצם עבור חולים ישראלים.

שיעור ההתאמות המלאות בין חולים לתורמי מח עצם פוטנציאליים במאגר הישראלי גדל פי שמונה מאז שהוקם המאגר הלאומי לתורמי מח עצם. עד ינואר 2020 בוצעו כאמור 3,466 השתלות מח עצם מצילות חיים. בעשור האחרון (2010–2020) הוכפל מספר התורמים הרשומים במאגר וחל גידול משמעותי במספר החיפושים אחרי התאמות להשתלות.

בעשור האחרון מספר התורמים הפוטנציאלים הרשומים במאגר גדל פי שניים, מספר ההשתלות שבוצעו הודות לתורמי המאגר גדל פי שישה. מספר בקשות החיפוש לתורמים מתאימים שהתקבלו במאגר גדל פי ארבעה בעשור האחרון.

ב-2005 יזמה עמותת עזר מציון את פרויקט "מתגייסים לחיים" וחתמה הסכם שיתוף פעולה ייחודי בין המאגר הלאומי לבין צה"ל במסגרתו כל מתגייס יכול להצטרף למאגר כחלק אינטגרלי משרשרת החיול בבקו"ם. מאז ועד היום הצטרפו במסגרת זאת כ-576,766 ישראלים.

באוקטובר 2018 הוקם המרכז לאיסוף תאי אב (מח עצם) בבית המאגר ב"עזר מציון" באישור משרד הבריאות. צוות הליווי של המאגר מלווה את התורם לכל אורך תהליך התרומה. מרכז האיסוף הוקם במטרה לקיים את התהליך באופן איכותי ומהיר ולקצר באופן משמעותי את התהליך עבור התורם. מאז הקמת מרכז האיסוף מעודכנים ועד סוף דצמבר 2019 בוצעו 356 איסופי PBSC ;EC2 = 67% (מדד לאיכות האיסוף, נע בדרך כלל בערכים של 40%-70%); ב-95% מהאיסופים נאסף מספר התאים המבוקש או למעלה ממנו; 97% מהאיסופים בוצעו במשך יום איסוף אחד בלבד; משך האיסוף הממוצע הוא 4:20 שעות.

ב-1996 התקיים המבצע הראשון לגיוס 5,000 התורמים הראשונים של מח עצם עבור חולה, לטובת משה סחייק ז"ל. ב-1998 הוקם המאגר יחד עם "עזר מציון" על ידי איש העסקים מוטי זיסר ז"ל ורעייתו ד"ר ברכה זיסר.

נושאים קשורים:  "עזר מציון",  מאגר מח עצם,  חדשות,  תרומת מח עצם,  השתלת מח עצם
תגובות
אנונימי/ת
28.01.2020, 01:15

צל"ש לעזר מציון לתשומת לב קושניר וליברמן