במחקר עוקבה רטרוספקטיבי כלל ארצי, החוקרים בדקו כיצד סרטן בילדות, במיוחד לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML), יכול להופיע בתחילה עם תסמינים לא ספציפיים של שריר-שלד המחקים מצבים פחות חמורים, שעלולים להוביל לאבחונים שגויים בהערכות ראומטיות ואורתופדיות.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע על ידי סקירת רשומות רפואיות של 144 ילדים מתחת לגיל 15 שאובחנו עם לוקמיה מיאלואידית חריפה בדנמרק משנת 1996 עד 2018. בין אלה, נרשמו תסמיני שריר-שלד ב-29% (42/144) מהמקרים, ו-8% (11/ 144) קיבלו בתחילה אבחנה שגויה הקשורה בעיקר לכאב שריר-שלד לא ספציפי.
מתוצאות המחקר עולה כי בילדים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה שהתייצגו עם תסמיני שריר-שלד לא היו הבדלים מובהקים בשינויים בספירת הדם בהשוואה לאלה ללא תסמיני שריר-שלד. עם זאת, אלו עם תסמיני שריר-שלד היו בעלי סיכוי גבוה יותר לרמות גבוהות של LDH ופריטין והפגינו מגמה של מרווחי אבחון ארוכים יותר (חציון של 53 ימים לעומת 32 ימים, p = 0.07). למרות הבדלים אלה בהתייצגות ובלוחות הזמנים של האבחון, שיעורי השרידות הכוללים בין הקבוצות היו דומים.
החוקרים סיכמו כי יש להתייחס ללוקמיה מיאלואידית חריפה כגורם בסיסי אפשרי בילדים המתייצגים עם תסמיני שריר-שלד בלתי מוסברים וספירת דם חריגה. נוכחות של רמות LDH ופריטין מוגברות אמורות להעלות עוד יותר חשד ללוקמיה מיאלואידית חריפה.
מקור: