מחקרים

טיפול "מפחית תאים" (cytoreductive) בעולם האמיתי - אנליזה של 1440 חולי פוליציטמיה ורה

תוצאות המחקר הדגימו שונות רבה בין מרכזים רפואיים בהיבט מתן טיפול מפחית תאים והדגישו את הצורך בטיוב ההגדרות של חולים בסיכון גבוה ואיתור חולים הזקוקים לטיפול קו שני

תאים סרטניים. אילוסטרציה

בחולים עם פוליציטמיה ורה ישנה עליה בהיארעות של סיבוכים טרומבואמבוליים ובנוסף חולים אלה מתייצגים עם שרידות מופחתת בהשוואה לאוכלוסייה בריאה מותאמת לפי גיל. היפרצלולריות המאופיינת עלי ידי המטוקריט מוגבר, שינויים פתופיזיולוגיים המושרים על ידי מוטציות ב-JAK2 וסיכון קרדיווסקולרי מוגבר כולם תורמים להיארעות המוגברת של סיבוכים טרומבואמבוליים ב-PV. גיל מוגבר ורקע של אירועים טרומבואמבוליים קודמים מגדיר חולי פוליציטמיה ורה (PV) בסיכון גבוה. בהתבסס על הסיכון של המטופל מומלץ לטפל בחולים עם הקזת דם או טיפול תרופתי מפחית תאים בשילוב עם אספירין במינון נמוך. הפחתת תאים קפדנית דרושה על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים טרומבואמבוליים. עם זאת, מחקרים שפורסמו בעת האחרונה הדגימו כי הסיכון לאירועים טרומבואמבוליים נותר גבוה למרות טיפול מפחית תאים בהשוואה לאנשים בריאים.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Cancer Research and Clinical Oncology נסקרו תיקים רפואיים של 1,440 מטופלים עם PV בעולם האמיתי על מנת להעריך את היעילות של טיפול מפחית תאים. התיקים הרפואיים נסקרו על ידי המטולוגים ואונקולוגים מגרמניה. הרופאים התבקשו לתעד נתונים על בסיס התיקים הרפואיים של החולים.

הגיל החציוני של המטופלים היה 72.2 שנים בזמן ביצוע המחקר ו-63.5 שנים בעת אבחנת ה-PV. 84.7% מהמטופלים היו מעל גיל 60 שנים ולפיכך בסיכון גבוה לאירועים טרומבואמבוליים. 21.3% מהמטופלים היו עם אירועים טרומבואמבוליים קודמים ולכן גם כן בסיכון מוגבר לאירועים חוזרים. השימוש בטיפול תרופתי מפחית תאים השתנה בין המרכזים הרפואיים השונים שהשתתפו במחקר עם ממוצע של 60.7% וטווח שימוש של 10.1-100%. הידרוקסיאוריה הייתה התרופה הנפוצה ביותר בשימוש ולאחריה רוקסוליטיניב בעוד ששימוש באינטרפרון נעשה במיעוט החולים. 35.4% מהחולים נזקקו להקזות דם חוזרות בנוסף לטיפול מפחית תאים.

למרות שקריטריוני סיכון גבוה ושליטה לא מספקת במחלה דווחו כטריגרים העיקריים לטיפול פרמקולוגי מפחית תאים, ל-28.1% מהמשתתפים היו ערכי המטוקריט הגבוהים מ-45% ו-38.6% מהמשתתפים היו עם ספירת לויקוציטים הגבוהה מ-10^9 לליטר תחת טיפול מפחית תאים. לעומת זאת, נטל התסמינים אשר דווח על ידי הרופאים היה נמוך מאשר זה שדווח במחקרים קליניים ועל ידי החולים עצמם. השיעור של מטופלים עם סיבוכים טרומבואמבוליים היה 32.2% בכל נקודת זמן, 14.3% לאחר אבחנת המחלה תחת טיפול באספירין ו-10.8% על נוגדי קרישה פומיים או הפרין.

החוקרים סיכמו כי טיפול מפחית תאים בחולי PV בסיכון גבוה בתנאי העולם האמיתי משתנה כתלות באינדיקציה להפחתת תאים וכתלות בהגדרה של עמידות לטיפול. תוצאות המחקר מדגישות את הצורך בריבוד סיכונים מדויק יותר עבור אירועים טרומבואמבוליים, דיוק האינדיקציות לטיפול מפחית תאים ב-PV ותשומת לב לעמידות לטיפול כך שניתן יהיה לעבור לטיפולי קו שני.

מקור:

Crodel CC, Jentsch-Ullrich K, Reiser M, Jacobasch L, Sauer A, Tesch H, Ulshöfer T, Wunschel R, Palandri F, Heidel FH. Cytoreductive treatment in real life: a chart review analysis on 1440 patients with polycythemia vera. J Cancer Res Clin Oncol. 2021 Nov 22:1–13. doi: 10.1007/s00432-021-03855-5. Epub ahead of print. PMID: 34807311; PMCID: PMC8607972.

נושאים קשורים:  מחקרים,  פוליציטמיה ורה,  רוקסוליטיניב,  מיאלופיברוזיס,  הפחתת תאים