פגיעה כלייתית היא אחד הסיבוכים השכיחים ביותר של מיאלומה נפוצה, עם שיעורי היארעות של 20% עד 50% כבר בעת ההתייצגות הראשונית. פגיעה זו היתה ועודנה קשורה בעלייה בשיעורי התמותה, גם לאחר פיתוחן של תרופות חדשות לטיפול במיאלומה.
עוד בעניין דומה
במאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Journal of Clinical Oncology פורסמו המלצותיה של קבוצת חוקרים בין לאומית (International Myeloma Working Groupי, IMWG), שהתכנסה במטרה לנסח קווים מנחים לאבחנה ולטיפול בפגיעה כלייתית הקשורה במיאלומה נפוצה.
קבוצת העבודה כללה 197 מומחים ממדינות שונות, וסקרה את הידע הקיים מתוך מחקרים שפורסמו עד לדצמבר 2015. בסקירה נכללו ניסויים קליניים-אקראיים, סקירות שיטתיות, מטה-אנליזות וניסויים פרוספקטיביים ותצפיתיים.
להלן ההמלצות העיקריות:
- בזמן אבחנה ובזמן הערכה של מיאלומה, על כל מטופל לבצע בדיקת קריאטינין בסרום, eGFR, אלקטרוליטים, בדיקת שרשראות קלות (FLC) במידת האפשר, ואלקטרופורזה מאיסוף שתן של 24 שעות (grade A).
- יש להעדיף שימוש בנוסחת CKP-EPI על פני נוסחת MDRD על מנת להעריך את התפקוד הכלייתי בקרב מטופלים עם רמות קריאטינין יציבות בסרום (grade A).
- יש להשתמש בקריטריונים להפיכוּת (renal reversibility) שפותחו ע"י ה- IMWGי(grade B).
- בעת הטיפול בפגיעה כלייתית יש להנחות את המטופלים להרבות בשתיית נוזלים יחד עם הטיפול התרופתי במיאלומה (grade B).
- טיפולים המתבססים על בורטזומיב (bortezomib – Velcade) נותרו אבן-הבסיס לטיפול בפגיעה כלייתית הקשורה במיאלומה (grade A).
- יש להשתמש בדקסמתאזון במינון גבוה לפחות במהלך החודש הראשון לטיפול (grade B).
- תלידומיד (thalidomide) הינה תרופה אפקטיבית בקרב מטופלים עם פגיעה כלייתית. לא נדרשות התאמות כלשהן במינון (grade B).
- לנלידומיד (lenalidomide – Revlimid) היא תרופה יעילה ובטוחה, בעיקר בקרב מטופלים עם פגיעה כלייתית מתונה עד בינונית (grade B). בקרב מטופלים עם פגיעה חמורה או טיפולי דיאליזה, יש לבצע מעקב צמוד אחר רעילות המטולוגית (grade B), ולהפחית את המינון כפי שנדרש.
- טיפול במינון גבוה עם מלפלן (melphalan – Alkeran) 100 עד 140 מ"ג/ מטר בריבוע לאחר השתלת מח עצם עצמית אפשרי במטופלים עם פגיעה כלייתית (grade C).
- ניתן לתת בבטחה קרפילזומיב (carfilzomib – Kyprolis) למטופלים עם פינוי קריאטינין מעל ל-15 מ"ל/דקה. ניתן לתת בבטחה שילוב של איקסזומיב (ixazomib – Ninlaro) עם לנלידומיד ודקסמתאזון למטופלים עם פינוי קריאטינין של מעל 30 מ"ל/דקה.